Dit soort vlees komt vaak voor in historische boeken en literatuur. Gebraad van deze toenmalige wilde vogel nam een ereplaats in op de hoftafel. Het gerecht was een teken van prestige en een eerbetoon aan de jachtvaardigheden. Ook vandaag de dag wordt het als een delicatesse beschouwd – de prijs van een karkas kan hoog zijn, maar in ruil daarvoor krijgen we vlees met uitzonderlijke smaak- en voedingswaarden.
Het hedendaagse dieet bevat vaak veel vet vlees, dat niet altijd gezond is. Dieren die op boerderijen worden gehouden, worden intensief vetgemest, wat onder andere tot uiting komt in witte strepen in kippenvlees. De slechte kwaliteit van het voer, het gebrek aan zonlicht en beweging in de buitenlucht worden weerspiegeld in de samenstelling van het vlees, dat vaak meer vetweefsel bevat. Een gezonder alternatief voor kip is fazantenvlees, dat wordt gekweekt in omstandigheden die dicht bij de natuurlijke omstandigheden liggen.
Voedingswaarde van vlees
Vlees van fazanten onderscheidt zich door een zeer laag vetgehalte – 100 g bevat slechts 2-4 g vet. Dat is aanzienlijk minder dan bij gevogelte of varkensvlees. Tegelijkertijd bevat fazant veel meer eiwitten – ongeveer 25 g per 100 g vlees. Bovendien is het rijk aan B-vitamines, ijzer, zink, fosfor en magnesium.
Hoewel het vlees van wilde vogels als gezonder wordt beschouwd dan dat van gekweekte vogels, moet men er rekening mee houden dat het vlees van geschoten dieren een verhoogd loodgehalte kan bevatten, afkomstig van de hagel. Daarom lijken biologische kwekerijen een betere keuze.

Hoe zien fazantenfokkerijen er in Nederland uit?
In Nederland zijn fazanten nog steeds een jachtsoort, maar in de praktijk zijn ze grotendeels afkomstig uit gesloten fokkerijen. Tijdens het jachtseizoen worden fazantenhanen, omdat het jagen op hen verboden is, uit de kwekerijen vrijgelaten om de fazantenpopulatie niet te schaden. Het jachtseizoen op fazanten loopt van 1 oktober tot eind februari. Dan zijn de prijzen voor het vlees het laagst van het jaar.
Prijs voor fazantenvlees
In webwinkels kunt u bevroren fazantenkarkassen kopen, die gemiddeld tussen 0,8 en 1,2 kg wegen, voor een prijs van 13 tot 16 euro per stuk. Verse fazant is alleen verkrijgbaar in het herfst- en winterseizoen. Afhankelijk van de verkooppunt variëren de prijzen dan van ongeveer 12 tot meer dan 24 euro per stuk. Duurder zijn fazantenborsten, waarvan de prijzen beginnen bij 20 euro per kilo. In vergelijking met kippenvlees, dat we voor ongeveer 5 euro kunnen kopen, is het prijsverschil erg groot.
Daarom staan veel mensen voor een dilemma: meer betalen voor vlees van hogere kwaliteit of kiezen voor een voordeligere oplossing. Een gulden middenweg kan zijn om minder vlees te eten, maar wel vlees van betere kwaliteit. In het geval van fazant betalen we duidelijk voor kwaliteit. Fazantenkwekerijen zijn moeilijk te vergelijken met grote industriële pluimveebedrijven. Fazanten voeden zich voornamelijk met granen, insecten en planten, wat zich vertaalt in een zuivere samenstelling van het vlees en de afwezigheid van kunstmatige toevoegingen. Dit is een belangrijk argument voor mensen die op zoek zijn naar biologische en natuurlijke producten.
Hoe bereid je een geroosterde fazant?

Het is belangrijk om te vermelden dat dit geen gemakkelijk te bereiden vlees is. De borsten moeten op lage temperatuur worden geroosterd, en de dijen, die meer collageen bevatten, moeten langer onder een deksel worden gestoofd. Je kunt ook bouillon van fazant maken. Geroosterd vlees gaat heel goed samen met jeneverbes, wijn en wortelgroenten. Hieronder vindt u een recept voor een hele geroosterde fazant.
Ingrediënten:
- 1 fazant,
- 2 eetlepels boter,
- 2 teentjes knoflook,
- 1 takje rozemarijn,
- zout, peper naar smaak,
- 1 glas witte wijn,
- optioneel: gerookt spek in plakjes.
Bereiding:
- Was de fazant grondig en droog hem af. Wrijf hem in met zout, peper en geperste knoflook. Doe rozemarijn en een eetlepel boter in de holte.
- Leg er plakjes spek op als je wilt dat het vlees sappiger wordt, en een tweede portie boter in dunne plakjes.
- Leg de zo bereide fazant in een ovenvaste schaal en giet er wijn overheen.
- Bak het vlees ongeveer 50-60 minuten op 180 graden Celsius en bedruip het elke 15 minuten met de saus die zich op de bodem van de braadpan vormt.
- Haal het vlees na het bakken uit de oven en wacht 10 minuten voordat u de fazant in porties snijdt.
