Als je zin hebt in een knapperig tussendoortje, kun je beter geen ongezonde chips eten, maar kiezen voor gevriesdroogd fruit. Bovendien kun je het aan veel maaltijden toevoegen, vooral aan het ontbijt. Wat zijn de kenmerken van vriesdrogen, welke voedingswaarden heeft gedroogd fruit en waarvoor kun je het gebruiken? We leggen het uit.
Wat is vriesdrogen?
Vriesdrogen is een methode om voedsel te drogen waarbij het oplosmiddel (water) wordt verwijderd door middel van een verlaagde temperatuur en een verlaagde druk. Deze methode wordt ook wel “sublimatiedrogen” genoemd. Deze techniek werd onder andere toegepast tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen gevriesdroogde producten werden toegevoegd aan militaire voedselrantsoenen.
Wat kan worden gevriesdroogd? Producten die op deze manier kunnen worden gedroogd zijn onder andere fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bosbessen, frambozen, bananen), dranken (bijvoorbeeld melk, koffie) en vlees.

Gevriesdroogd fruit – is het gezond?
Door fruit te vriesdrogen blijven de waardevolle voedingsstoffen behouden. Ze bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten polyfenolen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de cognitieve functies kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door een gunstige invloed op het geheugen. Het is ook een goede bron van vezels, die de darmwerking verbeteren en een verzadigd gevoel geven (waardoor ze snacken tegengaan en kunnen helpen bij het afvallen). Bovendien hebben gevriesdroogde vruchten een langere houdbaarheid. Ze zijn minder gevoelig voor bederf en veel gemakkelijker te vervoeren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het vriesdrogen van fruit leidt tot een aanzienlijke concentratie van de natuurlijk voorkomende bestanddelen. Dit betekent dat ze in een kleinere portie meer koolhydraten en calorieën bevatten dan vers fruit. 100 g gevriesdroogde aardbeien bevatten ongeveer 330 kcal, dus hoewel gevriesdroogd fruit gezond is, moet u er niet te veel van eten. Zorg er ook voor dat u gevriesdroogd fruit van goede kwaliteit kiest, dat alleen natuurlijke suikers bevat die van nature in fruit voorkomen.
Hoe maak je gevriesdroogd fruit?
Het vriesdrogen van fruit thuis vereist het gebruik van speciale apparatuur. De kosten van dit soort apparatuur bedragen meestal enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Daarom is het een veel betere optie om gevriesdroogd fruit in de winkel te kopen. Bij het kiezen van dit soort producten is het belangrijk om te letten op onnodige toevoegingen, zoals extra suiker.
Thuis kun je kiezen voor het traditionele drogen van fruit in de oven. Dit proces moet plaatsvinden bij een temperatuur van 50-70 graden Celsius. Het drogen in de oven duurt meestal enkele tot tientallen uren.

Waarvoor kun je gevriesdroogd fruit gebruiken?
Gevriesdroogd fruit is een gezonde snack. Deze producten zijn een veel betere keuze dan chips, die ongezonde vetten en grote hoeveelheden zout bevatten. Waarvoor kun je gevriesdroogd fruit gebruiken? Deze producten zijn een goede toevoeging aan havermoutpap, yoghurt, ontbijtgranen, granola of muesli.
Zoals eerder vermeld, bevatten gevriesdroogde vruchten een hoge concentratie aan voedingsstoffen. Daarom bevatten kleinere hoeveelheden van deze producten veel calorieën en suiker. Dit betekent dat het beter is om ze met mate te consumeren en ze vooral als toevoeging aan maaltijden te beschouwen (hoewel er niets op tegen is om een klein handje gevriesdroogde aardbeien of bananen als snelle snack te eten).
